پروفایل
اوژن استوار 22 خرداد 1401 72 بازدید

رایحه وانیل vanilla میوه ای گیاهی می باشد که از آن استفاده های گوناگونی می کنند، از جمله این استفاده می توان به صنعت عطر سازی استفاده کرد که از آن در تولید عطر با بوی وانیل همواره استفاده شده و عطر هایی بسیار خوشبو و جذاب روانه بازار شده است.

عطر با رایحه وانیل vanilla در صورتی که عمده اسانس استفاده شده از آن وانیل باشد، رایحه ای شیرین خواهد داشت و همیشه کسانی که به رایحه شیرین علاقه مند بوده اند از عطر با بوی وانیل استفاده کرده اند. در ادامه این مقاله از فروشگاه عطر و ادکلن با ما همراه باشید.

 

وانیل چیست؟

به طور عمده در جنگل های مرطوب امریکا گیاهی رونده رشد می کند که میوه آن را وانیل می گویند. با له کردن و گرفتن روغن این میوه و یا به روش های دیگر که عمدتا هم به صورت پودر می توان این ماده را تهیه کرد، از آن برای استفاده های مختلف استفاده می کنند که عمده ترین آن در کشور خود ما در مصارف شیرینی پزی و امثال آن می باشد. اما در کشور های خارجی که صنعت عطر سازی در آن رونق دارد از وانیل برای عطر سازی نیز استفاده می کنند که در نتیجه ان عطر با بوی وانیل برای خود طرفداران زیادی نیز پیدا کرده است که این امر به دلیل رایحه خوشی است که این ماده دارد. وانیل را می توان پس از زعفران گران ترین ادویه حال حاضر جهان نام برد که کاربرد های زیادی نیز دارد.

 

وانیل چیست؟

 

تاریخچه وانیل

وانیل نخستین بار در قرن شانزدهم میلادی توسط مایاها و بعد از آن توسط آزتک‌ها مورد استفاده قرار ‌گرفت. آن‌ها از گیاه وانیل برای مصارف شیرینی پزی و همچنین بعنوان طعم دهنده برای نوشیدنی‌های سلطنی استفاده می‌کردند. به نظر می‌رسد اولین افرادی که این گیاه را کشف کردند توتوناک های سواحل شرقی مکزیک بودند و پس از آن‌‌ها، آزتک‌ها وانیل را مورد استفاده قرار دادند. خواستگاه اصلی وانیل کشور مکزیک است و از این رو  وانیل کشت شده در مکزیک یکی از بهترین و مرغوب‌ترین انواع وانیل‌ها است.

 مصرف نوشیدنی سلطنتی با عطر وانیل کم کم به انگلستان و فرانسه هم رسید و در اوایل قرن هفدهم میلادی در کل اروپا گسترده شد. همچنین عصاره این گیاه در قرن هفدهم میلادی توسط ملکه الیزابت نیز مورد استفاده قرار گرفت. امروزه کشورهایی مانند ماداگاسکار و اندونزی نیز سهم بزرگی در کشت و فروش وانیل در اختیار دارند. در حال حاضر، ماداگاسکار با تولید سالانه 1000 تن غلاف وانیل، بزرگ‌ترین تولید کننده وانیل در سراسر جهان است. بعد از ماداگاسکار، مکزیک و اندونزی به ترتیب در رده‌های دوم و سوم تولید وانیل قرار دارند.

در کشورهای خارجی که صنعت عطر و ادکلن سازی در آن‌ها رایج است، از وانیل برای تولید عطر استفاده می‌کنند. امروزه وانیل در کشور خودمان نیز به وفور یافت می‌شود ولی بیشتر مصرف خوراکی دارد. پودر وانیل در ایران معمولا برای مصارف خوراکی مانند شیرینی پزی، انواع کیک، پودینگ، دسر، نوشیدنی، بستنی و طعم دهنده قهوه و امثال آن استفاده می‌شود. اسانس وانیل در تولید نوشابه‌های بدون گاز نیز کاربرد دارد. 

 

مشخصات رایحه وانیل vanilla

عطر وانیل متشکل از چندین جزء است که اصلی ترین آنها وانیلین و پیپرونال هستند.

وانیل گیاهی رونده است و نوع ارکیده آن، محبوب ترین نوع وانیل بوده که از مکزیک می آید. حدود صد گونه از این گیاه وجود دارد، اما فقط دو محصول تولید گسترده دارد که به دلیل طعم و بوی آن می باشد: وانیل پلین فلیا و وانیلی تاتیینیس.

وانیل پلین فلیا امروزه در هوای گرمسیری، در مکزیک و آمریکای جنوبی، کارائیب، جزایر اقیانوس هند، اندونزی رشد می کند.

وانیلی که در مکزیک رشد می کند، یکی از بهترین هاست، به دلیل اینکه منشا آن در این کشور می باشد، با این حال، تولید انبوه وجود ندارد.

وانیل بوربون از ماداگاسکار، جزیره ای در اقیانوس هند است که به عنوان بزرگترین تولید کننده وانیل شناخته می شود، چون 1000 تن وانیل در سال در جزایر کومورو و جزایر رونیون تولید می شود. همان نوع در آفریقا و اندونزی نیز رشد می کند. این نام بعد از نام سابق جزیره رونیون، بوربون نامگذاری شد که نام آن به افتخار خانه سلطنتی بود. وانیل بوربون همانند وانیلی پلین فلیه است، اما شرایط جدید و متفاوت تولید به طور کلی بر کیفیت مزه و بوی تاثیر می گذارد.

وانیل بوربن دارای عطر و طعمی زیاد است. این نوع از وانیل برای تولید وانیل طبیعی در قالب کریستال تولید شده و در طول فرایند خشک کردن استفاده می شود.

 

مشخصات رایحه وانیل vanilla

 

خواص وانیل

در دنیای امروز باورها و اعتقادات متفاوت و زیادی در مورد خواص وانیل وجود دارد. افرادی که به آروماتراپی یا رایحه درمانی اعتقاد دارند می‌توانند فهرست بلندی از خواص درمانی و آرامش بخش رایحه وانیل را برای‌تان نام ببرند. طبع وانیل در طب سنتی گرم و خشک است و دارای خاصیت محرک و ضد تشنج می‌باشد. در ادامه به معرفی تعدادی از خواص وانیل می‌پردازیم.


درمان آکنه و جوش صورت

وانیل دارای خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی است و به راحتی می‌تواند آلودگی و میکروب‌های پوست که سبب ایجاد جوش و آکنه می‌شوند را از صورت پاک کند. همچنین وانیل به رفع جای جوش و اسکارهای پوستی نیز کمک می‌کند. 


پاکسازی و جوان‌سازی پوست

وانیل منبع غنی از ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌ها است. ویتامین B نقش مهمی در پاکسازی پوست صورت دارد و آنتی‌اکسیدان نیز رادیکال‌های آزاد پوست را کاهش می‌دهد و به رفع چین و چروک‌های پوست صورت و اطراف چشم کمک می‌کند. از وانیل می‌توان به ‌صورت ماسک برای جوان‌سازی پوست نیز استفاده کرد. برای تهیه ماسک صورت نیاز به 5 غلاف وانیل دارید. بعد از شکافتن غلاف‌های وانیل، دانه‌های داخل آن را بیرون بیاورید و پودر کنید. پودر وانیل را با شکر قهوه‌ای مخلوط کنید و بعد از چند دقیقه ماساژ روی پوست، با آب ولرم شستشو دهید.


درمان اضطراب و افسردگی

از نظر طب سنتی بوییدن وانیل به‌ طور مستقیم بر روی سیستم عصبی مغز انسان تاثیر می‌گذارد و سبب کاهش احساس استرس و اضطراب می‌شود. وانیل با ایجاد احساس آرامش و شادی به مشکلات بی‌خوابی افراد نیز کمک می‌کند و باعث خواب بهتر و عمیق‌تر نیز می‌شود. همین انواع رایحه عطر آرامش‌بخش در وانیل باعث شده است تا این گیاه پرطرفدار در صنعت عطرسازی نیز کاربردهای فراوانی داشته باشد. 

 

خواص وانیل

 

نحوه تولید رایحه و اسانس وانیل

تولید وانیل طبیعی یک روند طولانی و گران است. وانیل از غلاف گل وانیل سبز زرد و زرد زیبا تشکیل شده و رشد می کند.در شرایط طبیعی گلها توسط حشرات گرده افشانی می شوند، اما در کشت و زرع آن به طور دستی انجام می گردد. وانیل سبز به مدت 8-9 ماه بر روی شاخه ها باقی می مانند و پس از برداشت آنها نیم سال طول می کشد تا خشک گردد. در طول فرایند خشک کردن، کریستال های سفید وانیل تولید می شوند.

وانیل تاهیتی در جزایر پلینزی فرانسه (تاهیتی) رشد می کند و یک نوع نادر و گرانقیمت است. طعم و مزه آن در مقایسه با وانیل پلین فلیا، کمتر بوده اما عطری قوی تردارد. این نوع وانیل حاوی وانیلین کمتر و هلیوتروپین بیشتر است که باعث می شود رایحه ای میوه ای تر داشته باشد.

وانیل فرانسوی که می تواند در میان اجزای رایحه ها یافت شود نوع خاصی از وانیل نیست، اما از لحاظ کیفیت، طعم و مزه آن واقعی (همانند وانیل طبیعی) و زیاد می باشد. این نام از دستور غذای فرانسوی گرفته شده است.

 

ثبت دیدگاه